Jelenlegi hely

Jókai bableves kuktában

Jókai bableves kuktában
Hozzávalók: 

fél kg szárazbab
fél kg füstölt nyúlja
3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
1 fej hagyma

pirospaprika
fokhagyma
babérlevél
1 ek rizsliszt
kókuszzsír

Elkészítés: 

A babot előző este beáztatjuk.
Másnap megpucoljuk a zöldséget-répát, és az áztatólétől leszűrt babbal együtt a kuktába tesszük, hozzáadjuk a darabokra vágott füstölt húst is, pár gerezd fokhagymát, babérlevelet is és felöntjük annyi vízzel, hogy a kukta kb a háromnegyedéig legyen. Rátesszük a fedelét, lezárjuk, és feltesszük főni, ha elkezd sípolni takarék lángra levesszük. Kb 1 óra alatt fő meg, ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy a teteje nyitható legyen, majd kevés kókuszzsíron a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a rizslisztet a pirospaprikát és berántjuk a levest. Én  nem szoktam előre sózni, mert nem mindig kiszámítható hogy a hús mennyire sós. Megkóstolom, ha szükséges sózom.

Kategória: