Jelenlegi hely

Nagymamám-féle rakott darálthús

Nagymamám-féle rakott darálthús, gluténmentes evolúció
Nagymamámtól tanultam, Ő egy 1973-as Ország Világ hetilap étrend javaslata alapján készítette el, és ez emlékeim szerint rendszeresen a palettán is volt. A napokban megkívántam, de nem volt itthon GM zsemle, a kisboltban nem kapni, sütni nem volt időm...
Hozzávalók: 
1 kg darálthús (lehet pulyka is)

bors

2 db tojás

2 tk rizsliszt

A töltelék:

25 dkg köles (Az eredetiben 4 db ez esetben GM zsemle, tejbe áztatva)

4 db tojás

1 csokor petrezselyemzöld

A tetejére: tejföl (nálam 10%-os)

Elkészítés: 
A darálthúst a tojásokkal a rizsliszttel sóval borssal összegyúrjuk, felét egy közepes méretű tepsibe lapogatjuk, tenyerünk segítségével.

Elkészítjük a tölteléket, érdemes ezzel kezdeni. A kölest háromszoros mennyiségű enyhén sós  vízben puhára főzzük. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, óvatosan beleforgatjuk a sárgákat is. Egy mély tálba öntjük a leszűrt kölest a tojásos masszát az apróra vágott petrezselyemzöldet, érdemes megkóstolni, de ha a kölest elégé sós vízben főztük, nem igényel több sót.

Óvatosan összekeverjük, és a már tepsiben lévő húsos rétegre öntjük, végül a másik réteggel fedjük, szintén a tenyerünk közt lapogatunk egy-egy adag darálhúst.

180 fokos sütőben kb 30 percig sütjük. Kapjon egy kis színt.

Kivesszük a sütőből, éles késsel 6 kockába vágjuk, majd tejföllel megkenjük, és 5 percre visszatesszük a sütőbe.

Illik mellé a saláta, savanyúság.

Az eredetiben: 4 db zsemlét tejben megáztatunk, kifacsarjuk, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mintha kölest használtunk volna.

Kategória: 
Kategória_2: