Jelenlegi hely

Kapros-túrós lepény

Kapros-túrós lepény
Kicsit feladta a leckét... Mindenképp a régi Nagymamám-féle ízre vágytam. Próbáltam neten keresni receptet, de nem találtam meg a megfelelőt. Régi (búzalisztes) szakácskönyveket is átlapoztam, aztán úgy 3-4 receptből született meg a Tökéletes Kapros-túrós
Hozzávalók: 
  • a tésztához:
  • 50 dkg Nutri free Mix di Panne
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 3 dkg friss élesztő
  • 5 dkg zsír só
  • a töltelékhez:
  • 90 dkg túró
  • 2 tojásfehérje
  • 1 csokor friss kapor
  • 10 dkg porcukor
  • a tetejére:
  • 5 dl tejföl
  • 2 tojás
Elkészítés: 

Az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttatjuk, a 2 tojássárgáját és a csipet sót a liszthez öntjük, és lágy kelt tésztát gyúrunk belőle. Csak a végén gyúrjuk hozzá az olvasztott zsírt.
A tésztát megkelesztjük, majd 1 cm vastagra kinyújtjuk. A tepsit kibéleljük vele, és erre tesszük majd a tölteléket.
Az áttört túrót elkeverjük a töltelék többi hozzávalóival, majd vastagon rátesszük a tésztára, és újabb 25-30 percig kelesztjük.
Ezután cukros-tejfölös tojással lekenjük a pitét, és 180 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Sütés után pihentetjük, és ezután felszeleteljük.
Tartalmasabb leves után főételnek is kitűnő.

Kategória: