Jelenlegi hely

Somlói galuska - liszt nélkül

Somlói galuska - liszt nélkül
Egyszerűen megálmodtam, a liszt nélküli Somlói galuska receptjét. Majd jött a megvalósítás, és a pillanotok alatti "pusztítás". Egyszerű elkészíteni és nagyon finom!
Hozzávalók: 

Fehér piskótához:
6 db tojás
12 dkg kókuszreszelék
6 ek eritrit
A barna piskótához:
3 db tojás
3 ek kakaópor
3 ek eritrit
A krémhez: fél liter víz/kókusztej (nem paleoban tej/rizstej)
5 db tojás
kb 10 dkg eritrit
1 cs. zselatin
Csoki öntethez:
20 dkg eritrit
3 dl víz
3 dkg kakaópor
rum (opcionális)
Tetejére: pirított dió/törökmogyoró
Díszítés: Kókusztejszínből vert hab

 

 

 

Elkészítés: 

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Először a fehér piskótát készítjük el: a tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a "cukrot", tovább verjük, a tojások sárgájával is összekeverjük, majd hozzádolgozzuk - géppel - a kókuszreszeléket is. Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük, elsimítjuk, és kb 10 perc alatt készre sütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a kakaós piskótát is: a tojások fehérjét habbá verjük, hozzáadjuk az eritritet,tovább verjük, majd a tojások sárgáját is beleforgatjuk, végül a kakaóport is beledolgozzuk. Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe öntjük, elsimítjuk és  10 perc alatt megsütjük.
Elkészítjük  a krémet: kb 3 dl vizet felteszünk melegedni, kb 1 dl vízben elkeverjük a tojások sárgáját és az eritritet, ha a víz felforrt hozzáadjuk, és állandó kevergetés mellett besűrítjük. A maradék vízben a zselatint feloldjuk, a krémhez adjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a sárgakrémbe keverjük, ezzel már nem főzzük! A forró krémben a hab meg fog főni!
A kihűlt piskótákról a papírt eltávolítjuk, a kókuszos piskótát, középen ketté vágjuk, majd egy kisebb tepsi (akkora tepsi, amekkora a piskóta lap) aljába tesszük az egyik kókuszos lapot, erre jön a krém 1/3-a, majd a kakaós piskóta, krém második harmada, kókuszos piskóta, végül a krém. Tetejét megszórhatjuk, enyhén pirított dióval, vagy mogyoróval.
Hűtőbe tesszük, pár órára.
Elkészítjük a csoki öntetet: a vizet az eritrittel és a kakaóporral összeforraljuk, és pár percig takaréklángon főzzük is. Hűtjük.
Az alaposan lehűtött kókusztejszínből habot verünk.
Tányérra adagoljuk, - kanállal -,a galuskát, erre csoki öntetet merünk, és a habbal díszítjük.
Én vízzel főztem a krémet, és a csoki öntetet is, természetesen kókusztejre cserélhető, de véleményem szerint, akkor már túl kókuszos lett volna, erre az édességre nem a kókusz íz a jellemző, így nem akartam, abba az irányba elvinni.

Kategória: 
Kategória_2: