Jelenlegi hely

Mákos pite

Mákos pite
A karácsonyi maradék darált mákot ideje volt elhasználni, és a fagyó ürítési projekt is befigyelt. Nah meg jön...jön... Valentín-nap!
Hozzávalók: 

28 cm-es formához:

a tésztához:

35 dkg  Alfa-mix

5 dkg lenmagliszt

20 dkg  vaj (liga)

5 dkg eritrit

3-4 ek tejföl (rizstejszín)

1 db tojássárgája

1 cs. instant élesztő

a töltelékhez:

10 dkg porXukor

20 dkg darált mák

5 dkg rizsliszt

1 dl rizstej

1 db citrom reszelt héja

1 kávéskanál őrölt fahéj (opcionális)

mazsola (opcionális)

2 db  tojásfehérje

kb 25-30 dkg magozott meggy (nálam fagyasztott, kiolvasztva, lecsepegtetve)

a tetejére:

1 db  tojássárgája

Elkészítés: 

Kimérjük a liszteket, majd elmorzsoljuk  a  vajja, hozzáadjuk az eritritet,  a tojássárgáját, az élesztőt és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy könnyen kezelhető tésztát kapjunk, nálam ez 4 evőkanálnyi volt. A  tésztát elfelezzük, az egyik felét kinyújtjuk, és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy  a forma oldalára is jusson belőle.
A töltelékhez  a tojások fehérjét kemény habbá verjük. hozzáadjuk a porxukrot, a darált mákot, a lisztet, és az ízesítőket is, majd a tésztára öntjük. a tésztára öntjük. Rádobáljuk a meggyszemeket. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk, és díszítjük  vele a pitét. Lekenjüktojássárgájával, és 30 perc alatt készre sütjük. Langyosra hűtve kínáljuk!

Kategória: 
Kategória_2: