Jelenlegi hely

Hortobágyi húsos batyu

Hortobágyi húsos batyu
Hozzávalók: 

18 dkg Mimen palacsintapor
kb 4,5 dl folyadék (csak vízzel is tökéletesen működőképes)
A palacsintasütőhöz: 1-2 ek étolaj/szőlőmagolaj/kókuszolaj
40 dkg csirkemellfilé darálva, vagy sertés darált hús
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
5 dkg füstölt szalonna
1 kk. Erős Pista
himalája só
3 dl tejföl vagy rizstejszín

Elkészítés: 

A hozzávalókat egy keverőtálba mérjük, és kézi habverővel alaposan összekeverjük. A palacsintasütőbe az első palacsinta sütése előtt egy evőkanálnyi olajat hevítünk, ha sok a felesleget, egy bögrébe leöntjük. Süssük ki a palacsintákat. Ebből a mennyiségből kb 8-10 db palacsinta lesz, nagyságától, vékonyságától függően.
A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk és elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát,hozzáadjuk  a darált húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük a tűzre, és fedő alatt, saját levében puhára pároljuk (25-30 perc), ha szükséges kevés vizet adunk hozzá, azaz pörköltet készítünk. A szaftot egy kisebb edénybe leöntjük, hozzáadjuk a tejfölt (rizstejszínt) összeforraljuk,  félre tesszük.
A palacsinták közepére  evőkanálnyi darálhúsos tölteléket teszünk, majd  batyu-szerűre hajtjuk konyhai kötöző zsineggel a szájánál összekötjük. Így járunk el a többi palacsintával is. Tepsibe sorakoztatjuk a batyukat a beforralt szaftot alá öntjük, és forrő sütőben kb 10 perc alatt átforrósítjuk. Azonnal forrón tálaljuk!