Jelenlegi hely

Puncs minyon

Puncs minyon
Hozzávalók: 

A piskótához:
4 db tojás
4 ek rizsliszt
4 ek eritrit vagy cukor

Töltelékhez:
30 dkg GM  piskóta vagy keksz maradék
egy evőkanál kakaópor
ízlés szerint mazsola
lekvár
1 fiola rumaroma

Sziruphoz:
15 dkg cukor
50 ml víz

Mázhoz:
50 dkg cukor
260 ml víz
2 kávéskanál 20 %-os ecet
pár csepp piros ételfesték
Továbbá: GM étcsoki
Dr Oetker díszítő cukor

 

Elkészítés: 

A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját az eritrittel habosra verjük, majd hozzákeverjük a lisztet. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan hozzáforgatjuk a masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és 170 fokos légkeveréses sütőben 10 perc alatt készre sütjük. A papírt lehúzzuk róla. Hagyjuk kihűlni.
A szirup hozzávalóit felforraljuk.
A piskóta és keksz maradékokat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a kakaóport, a mazsolát, majd leöntjük a sziruppal és jól elkeverjük.
A piskótalapot középen ketté vágjuk, megkenjük vékonyan eperlekvárral, rásimítjuk a tölteléket és befedjük a másik lappal. Jól lenyomkodjuk! Pár órára hűtőbe tesszük.
Elkészítjük a mázat. Lábosba mérjük a hozzávalókat és felforraljuk. Forrástól számított 10 percig kis lángon főzzük tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup. Majd a tűzről levéve folyamatosan keverjük egy kézi habverővel amíg langyosra nem hűl a máz, illetve amíg be nem sűsűsödik,  ez kb 10 perc. Ezt követően rózsaszínűre színeztem pár csepp ételfestékkel.
"Minyon nagyságúra" vágtam a hűtőből kivett piskótát, és az elkészült fondantba mártogattam a minyonokat, majd rácsra szedve hagytam hogy a máz megszilárduljon rajta. Ízlés szerint olvasztott csokival, díszítő cukorral tovább díszíthető.

Kategória: