Jelenlegi hely

Székelykáposzta - kovászolt káposztából

Székelykáposzta - kovászolt káposztából
Nem készítettem eddig még sohasem kovászolt káposztát, de nagyon-nagyon finom lett, így már az új adag is készül...
Hozzávalók: 

Kovászolt káposztához:
1 fej káposzta, kb 1,5 kg (nem mértem le)
kb 2 liter víz
2 ek só
A pörkölthöz:
1 kg sertés lapocka
zsír
kb 1 ek só
bors
pirospaprika
babérlevél,
1 nagy fej vöröshagyma
őrölt kömény
A tálaláshoz: tejföl

Elkészítés: 

A káposztát szeljük vékony csíkokra, én káposzta gyaluval készítettem, de késsel is szépen szeletelhető. A felszelt káposztát rakosgassuk egy kb 3-4 literes üvegbe.
Készítsük el hozzá a levet: literenként 1 ek sóval forraljuk fel a vizet és öntsük a káposztára. Nekem 2 liter vízre 2 ek sóra volt szükségem. Kitettem a napra, vagyis tettem volna... pont akkor 2 napig még véletlenül sem sütött a nap, picit aggódtam, de csak a kovászolási idő nőtt meg, így 5 napig ért. Napos időben három nap alatt elkészül. Tehát a napra tettem, a tetejét egy kis csészealjjal fedtem le, h a felesleges lé kiforrhasson, érdemes alá is tenni egy tányért.
A tetejére nem tettem sem kenyeret, sem krumplit, igazából nem értem h miért tesznek rá sokan.... a télire eltett savanyú káposzta is elkezd erjedni, majd letisztul. és egész télen eltartható.
5 nappal később...
Megpucoltam a hagymát és felaprítottam, egy kevés zsíron megdinszteltem, rádobtam a húst fehéredésig kevergettem, majd az összes fűszert rádobtam és annyi vízzel engedtem fel, ami épp ellepte.
A képen látható kerámia sütő edénybe öntöttem a káposztát, levével együtt, erre került a fűszeres (nyers) hús, összekevertem, és betettem a hideg sütőbe, 170 fokon 1,5 órán át főztem (alsó-felső sütés), majd tejföllel kínáltam. Nem tettem rá rántást sem.  Természetesen mielőtt aztalra tettem volna megkóstoltam, ha szükséges utána fűszerezünk.

Kategória: