Jelenlegi hely

Áfonyás-túrós Charlotte torta

Áfonyás-túrós Charlotte torta
Nagyobbik fiam szülinapjára készült, a nagy melegben nem volt kellő energiám egy komolyabb tortára, de tetszett az ünnepeltnek és finom is volt.
Hozzávalók: 

A piskótatekercshez:
2x4 db "M"-es tojás
2x4 ek eritrit
2x4 ek rizsliszt
Piskótatekercs töltéséhez:  baracklekvár
A torta töltelékéhez:
50 dkg túró
1 ek tejföl
15 dkg eritrit
fél liter Hulala
45 dkg friss áfonya
1 csomag zselatin (20g)

 

Elkészítés: 

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukrot is, tovább verjük a legmagasabb fokozaton, ezt követően a tojások sárgáját is hozzáadjuk, összekeverjük, majd lassú fokozatra állítjuk, és géppel a rizslisztet is belekeverjük. Sütőpapírral bélelt - "gáz tepsibe" - simítjuk, és előmelegített 170 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük. A sütőből kivéve a papírt lehúzzuk róla, kihűtjük, megkenjük a lekvárral feltekerjük.
Ugyanígy járunk el a másik rúd piskótatekerccsel is, ha légkeveréses sütőnk van, egyszerre is készülhetnek!
A tekercseket ujjnyi széles szeletekre vágjuk és egy kb egy 24 cm átmérőjű gömbölyű fenekű tálba rendezzük, - amit előzőleg folpackkal kibéleltünk - úgy, hogy kb 5 szeletet meghagyunk, amivel zárjuk majd.
A túrót robotgép segítségével krémesre keverjük az eritrittel, és a tejföllel, a Hulalát felverjük, a zselatint kevés vízben felmelegítjük (nem forraljuk). Egy nagyobb tálban a habot és krémes állagú túrót összekeverjük, lassan hozzácsurgatjuk a zselatint is, (én ekkor kb 5 evőkanálnyi krémet kivettem a díszítéshez),  majd óvatosan beleforgatjuk a megmosott áfonyát is. A piskótatekercsekkel bélelt edénybe kanalazzuk a krémet, a tetejét a félretett tekercsekkel zárjuk. Egy éjszakára, de legalább 5-6 órára hűtőbe tesszük, majd tálcára borítjuk, és a maradék krémmel díszítjük, én ezt pár csepp kék étlfestékkel megszíneztem.

Kategória: