Jelenlegi hely

Lencsefőzelék

Lencsefőzelék
A llencse ereje, szerencsehozó képessége abban rejlik, hogy rengeteg apró szemből áll. A babona szerint mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz.
Hozzávalók: 

50 dkg lencse
1 ek sertészsír
1 ek rizsliszt

3-4 db babérlevél
ecet
1 dl tejföl
1 fej vöröshagyma
pirospaprika

Elkészítés: 

A lencsét átválogatjuk, alaposan átmossuk, és előző este hideg vízbe beáztatjuk. Másnap ebben a vízben kezdjük el főzni, babérlevél és só hozzáadásával, ha szükséges a vizet apránként pótoljuk! Ha puhára főtt, hagymás-paprikás rántást készítünk rá, és besűrítjük vele. Kevés ecettel ízesíthetjük illetve, tálalás előtt adhatunk hozzá tejfölt.
Hagymás-paprikás rántás: a megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, majd egy kevés zsiradékon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a rizslisztet, pár percig állandó kevergetés mellett pirítunk rajta, vigyázva hogy ne égjen meg, de legyen egy kis illata, majd a tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát, kevés hideg vízzel felöntjük, kézi habverővel csomómentesre keverjük, és besűrítjük vele a főzeléket.
Én fokhagymás sűlt oldalassal kínáltam, ehhez az oldalast a csontoknál szétdaraboltam, sóztam, alaposan megfokhagymáztam, és egy tepsibe rakosgattam, kb 1 dl vizet öntöttem alá, lefedtem, és betoltam a kb 180 fokos sütőbe, kb 1 órát sütöttem, de érdemes korábban ránézni, nehogy mgégjen, az utolsó 10 percben már fedő nélkül sütöttem, hogy ropogós kérget kapjon.

Kategória: 
Kategória_2: