Jelenlegi hely

Francia mézes krémes

Francia mézes krémes
Hozzávalók: 

A tésztához:
30 dkg rizsliszt
1 ek cukor
10 dkg Liga margarin
15 dkg vegyes virágméz
1 tk őrölt fahéj
1 tk szódabikarbóna
1 db tojás
A krémhez:
4 db L-es  tojás
3 cs vaníliás pudingpor (GM)
1 l tej (esetleg növényi tej, akkor tejmentes is)
1 db vaníliarúd vagy vaníliakivonat
5-6 ek cukor/eritrit
A tetejére:
fél l Hulala
A bevonathoz:
10 dkg GM étcsoki
1 ek étolaj

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat kimérjük,  összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott margarint hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, Nagyobb sütőlemezre fektetjük, 1 lapot sütünk, előmelegített 180 fokos sütőben 8 perc alatt készre sütjük.Vigyázat NE süssük túl!  A sütőből kivéve azonnal ketté vágjuk a lapot.
Az egyik lapot tálcára helyezzük.
Elkészítjük a sárga krémet: kb 8 dl   tejet felteszünk melegedni a vaníliarúddal. A 4 tojássárgáját a cukorral, a pudingporral és a maradék tejjel simára keverjük, ha a tej felforr, a tojásos-pudingos keveréket beleöntjük, és sűrűre főzzük. Elzárjuk alatta a tüzet. A tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárga krémből a vaníliarudat kidobjuk, a tojáshabot beledolgozzuk óvatosan a sárga krémbe, de már nem főzzük! Óvatosan a megsült mézes lapra kanalazzuk és egyenletesen eloszlatjuk rajta. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A Hulalát kemény habbá verjük és a sárga krém tetejére simítjuk.
A mézes lap másik felét bevonjuk a vízgőz felett megolvasztott csokival. Ha megdermedt a csoki rajta, kb 3*3-as négyzetekre felvágjuk (nekem 24 darab lett), és a hab tetejére rakosgatjuk, így majd szépen lehet szeletelni. Érdemes pár órára, vagy egy éjszakára  hűtőbe tenni, majd a vágott négyzetek mentén felszeljük és kínáló tálra szedjük.

Kategória: