Jelenlegi hely

Medvehagymás burgonyafőzelék

Medvehagymás burgonyafőzelék
Hozzávalók: 

1 kg burgonya
6 dl alaplé vagy víz
2 dl tejföl
5 dkg vaj vagy zsír
1 kis fej vöröshagyma
2-3 ek GM zabpehelyliszt
1 csokor medvehagyma
2 ek ecet vagy fehérborecet
2-4 db babérlevél
1 tk só
 víz
A feltéthez:
1 kg oldalas

4-5 gerezd fokhagyma
kevés zsír

Elkészítés: 

A krumplit megpucoljuk, és karikára vágjuk. A vöröshagymát apróra vágjuk.
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, rádobjuk a vöröshagymát, megdinszteljük Hozzáadjuk a krumplit, pár percig tovább pirítjuk. Felöntjük annyi alaplével/vízzel, hogy a krumplit éppen ellepje. Sóval, babérlevéllel ízesítjük,  főzzük  puhára.
Amíg a krumpli fő, a tejfölt  simára keverjük a zabpehelyliszttel,  és kb 1 dl vízzell.
A medvehagymát felaprítjuk.
Amikor a krumpli megfőtt, a tejfölös-lisztes habarással a főzeléket -folyamatos kevergetés mellett - besűrítjük, majd levesszük a tűzről, és hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát.Végül ízlés szerint ecettel ízesítjük.
A feltéthet az oldalast sózzuk be, rakjuk zsírral kikent tepsibe, szórjuk rá a megtisztított, zúzott fokhagymát. Öntsünk alá egy csészényi vizet, fedjük le és tegyük be a sütőbe. Kb 1 óra alatt készül el.

Kategória: