Jelenlegi hely

Kovászos uborka

Kovászos uborka
Kovászos uborka, ahogy én készítem
Hozzávalók: 

Egy öt literes üveghez:
2-2,5 kg uborka
2 liter víz
2 púpozott evőkanál asztali só
1 csokor kapor
1 csipet (kb 1 mk) rizsliszt
szemes bors (opcionális)
friss torma (opcionális)
fokhagymagerezdek (opcionális)

Elkészítés: 

A vizet a sóval felforraljuk, és langyosra hagyjuk visszahűlni.
Az uborkát  alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, majd mindkét vége felől kb a közepéig bevágjuk, üvegbe rakjuk, a megmosott kaporral együtt. A kissé visszahűtött sós lével felöntjük, egy csipet, maximum egy mokkáskanálnyi rizslisztet szórunk a tetejére, majd kistányérral befedjük, alá pedig egy kis tálat vagy egy mély tányért teszünk, mert nagy valószínűséggel ki fog forrni egy kevés lé az üvegből.
Ízlés szerint szemes borssal, friss tormával, fokhagymával ízesíthetjük, de mi nem szoktuk.
2-3 napra, napos helyre tesszük (pl ablakpárkányra), kóstolással ellenőrizhetjük, hogy elkészült-e, elképzelhető, hogy kell még egy-két nap, főleg ha nagyobb uborkákat kovászoltunk,  ezt követően egy jól záródó műanyag dobozba, esetleg egy fazékba átrakjuk az elkészült kovászos uborkákat és hűtőben tároljuk fogyasztásig.

Kategória: