Jelenlegi hely

Kölessel töltött tök

Kölessel töltött tök
Hozzávalók: 

1 db nagyobb, de zsenge főzőtök
20 dkg köles
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db kaliforniai paprika
2 db paradicsom
4 ek rizstejszín (kb 2 dl)
1 csokor kapor
8  szelet sajt tejérzékenyeknek Violife "sajt"
étolaj vagy kókuszzsír

bors,
kb 1 ek ecet
1 tk cukor vagy eritrit

Elkészítés: 

A tököket 2.3 cm széles karikákra szeleteljük a közepéből a magokat eltávolítjuk, de nem dobjuk ki, mert majd ebből készítjük el az étel mártását.
Töltelékhez a kölest 2,5 szeres mennyiségű vízben  puhára pároljuk. Egy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadjuk a felkockázott  kaliforniai paprikát, és a paradicsomot is  majd az egészet jól megpirítjuk. Sóval, borssal és finomra aprított kaporral fűszerezzük. A megpuhult kölest a zöldséges keverékhez adjuk, teszünk hozzá 4 evőkanál rizstejszínt és összekeverjük
A tö karikákat szilikon lappal bélelt  tepsire helyezzük, púposan megtöltjük a zöldséges kölessel és mindegyik tetejére elhelyezünk egy-egy szelet sajtot, alá öntünk kb 2-3 dl vizet és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
A kapor mártáshoz  a  tökök kikapart belsejét étolajon  elkezdjük pirítani, felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, csipet cukorral és egy csokor finomra vágott kaporral, majd 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezt követően botmixerrel krémesre mixeljük, majd rizstejszínnel vagy tejföllel, ecettel ízesítjük.
Ezzel a mártással kínáljuk a töltött tököt.

Kategória: