Jelenlegi hely

Tökfőzelék grillezett oldalassal

Tökfőzelék grillezett oldalassal
Hozzávalók: 

A tökfőzelékhez:
1 db közepes méretű zsenge főzőtök
kapor
1 ek só
2-3 ek tejföl
3-4 ek rizsliszt
ecet (opcionális)
1 ek cukor vagy eritrit
Az oldalashoz:
1,5 kg oldalas

babérlevél
1 fej vöröshagyma
szemesbors
2 dl ketchup
2 ek méz

örölt bors
1 ek fehérborecet
bors
 

Elkészítés: 

A tököt megtisztítjuk, magházát eltávolítjuk és legyaluljuk, abban az edényben, amiben főzni fogjuk lesózzuk, és állni hagyjuk,kb egy fél órát.Ezt követően annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi ízlés szerint adunk hozzá apróra vágott kaprot is, a forrástól számított pár perces főzés a töknek elég. Egy kis tálkában a tejfölt, a rizsliszttel kevés vízzel  kézi habverővel csomómentesre keverjük, majd ezzel behabarjuk a főzeléket, kb 5 percig forraljuk, és levesszük a tűzről. Végül ecettel, cukorral, ha szükséges még sóval ízesítjük.
Az oldalast  a csontok mentén feldaraboljuk, majd egy fazékban feltesszük főni, sóval, szemes borssal, babérlevéllel és hagymával együtt.Kb 1.5 óra alatt takaréklángon készre főzzük. Leszűrjük, a levet alaplének meghagyjuk (amiből bármilyen zöldségleves készíthető), a húst hagyjuk kihűlni. Ezt követőn, a húsra öntjük a ketchup-méz-só-bors-fehérborecet elegyet, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni. Másnap kerti grillen, vagy a sütő grill fokozatán pirosra sütjük!
 

Kategória: