Jelenlegi hely

Karácsonyfa - mézeskalácsból

Karácsonyfa - mézeskalácsból
Hozzávalók: 

30 dkg rizsliszt
2 ek cukor
10 dkg Liga margarin
15 dkg vegyes virágméz
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk szódabikarbóna
1 db tojás
A díszítéshez: (íróka)
1 tojásfehérje
kb 20 dkg porcukor
zöld ételszínezék
cukorgyöngyök

Elkészítés: 

A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott vajat hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. 5 különböző nagyságú csillag kiszúróval 2-2 csillagot szúrunk ki, ha van maradék tésztánk, további csillagokat, vagy más karácsonyi motívumot is kiszúrhatunk belúle.
Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül.
Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, zöldre színezzük, és egy apró lyukú habzsákba töltjük. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács,  írókával díszítjük. Mielőtt még a cukormáz teljesen megszilárdulna, cukorgyöngyöket rakosgatunk a csillagok csúcsaira. Majd a legnagyobb csillagot tálcára tesszük, közepére egy kevés cukormázat teszünk, ragasztó gyanánt, erre az ugyanakkora csillag kerül, csak csúcsai kissé elforgatva, majd az egy számmal kisebb csillaggal folytatjuk, és így tovább, míg el nem fogynak.
Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen  megszilárdult, a máz  celofánba csomagoljuk.
 

Kategória: