A töltelékhez:
1 kg darálthús (akár baromfi is lehet)
só
bors/borsikafű
pirospaprika
fokhagyma
1 fej vöröshagyma
30 dkg barnarizs/hajdina
Továbbá:
1 fej savanyú káposzta
1 kg savanyú aprókáposzta
pirospaprika
tejföl (zsírszegény)
füstölt kolbász (el is maradhat)
Megmossuk a rizst, hozzáadjuk a töltelék összes hozzávalóját. Összegyúrjuk. A lefejtett levelekbe göngyöljük a tölteléket. A megmaradt káposztaleveleket (ha van) feldaraboljuk, és egy magas falú tepsi aljára halmozzuk, a füstölt kolbásszal együtt. Erre rakjuk a megtöltött káposztákat, a maradék savanyú apró káposztával betakarjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. A tetejére szórjuk a pirospaprikát is. Rátesszük a tepsi fedelét, vagy alufóliával letakarjuk, és puhára főzzük. Érdemes közepes hőfokot választani, kb 160 fokot, és kb másfél óra alatt készre főzzük. Érdemes egyszer-kétszer ránézni, mert elképzelhető, hogy a vizet pótolni kell. Szoktak rántást készíteni rá, én anélkül készítem. Tejföllel tálaljuk.