1,2 kg oldalas
2 fej vöröshagyma
1 szál póréhagyma
3 dl frissen facsart narancslé
1,5 dl fehérborecet
4 ek paradicsompüré
1 db hegyes erős paprika/csili paprika
6 ek szezámmagolaj
1 tk cukor
só
frissen őrölt színes bors
csilipaprika (őrölt)
A hercegnő burgonyához:
1 kg burgonya
10 dkg vaj/margarin
2 db tojás sárgája
szerecsendió (őrölt)
só
A vöröshagymát felkockázzuk. Az oldalast kb. 2 csontonként feldaraboljuk, majd sóval, csilipaprikával bedörzsöljük. A tepsit vékonyan kikenjük olajjal, a húsokat belefektetjük, hozzáadjuk a hagymakockákat, a narancslevet és a borecetet. A tepsit lefedjük, és előmelegített, 170 fokos sütőben kb. 1 órát pároljuk.
Levesszük róla a fedőt, és rádobjuk a felaprított póréhagymát. A hegyes erős paprikát apró kockára vágjuk, összekeverjük a paradicsompürével, sózzuk, frissen őrölt borsot szórunk rá, hozzáadjuk a cukrot, és elkeverjük 2 dl vízzel. A mártást a húsokra kenjük, visszatoljuk a sütőbe és fedő nélkül, további 15-20 percig sütjük.
Amíg sül a hús, a burgonyát megtisztítjuk, és puhára főzzük, sós vízben. Még melegen burgonyanyomón áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a tojások sárgáját, a sót és az őrölt szerecsendiót. Csillagcsöves habzsákba töltjük, és papírral bélelt tepsibe kis rózsákat nyomunk, egymástól 2-3 cm-re.
Ha a hús megsült azonnal mehet be utána, kb 10 percnyi sütésre van szüksége. Addig a húst tálalhatjuk, ha a hercegnő burgonya megsült, azt a hús köré rakjuk. Savanyúságot kínáljunk hozzá!