1 db nagyobb, de zsenge főzőtök
20 dkg köles
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 db kaliforniai paprika
2 db paradicsom
4 ek rizstejszín (kb 2 dl)
1 csokor kapor
8 szelet sajt tejérzékenyeknek Violife "sajt"
étolaj vagy kókuszzsír
só
bors,
kb 1 ek ecet
1 tk cukor vagy eritrit
A tököket 2.3 cm széles karikákra szeleteljük a közepéből a magokat eltávolítjuk, de nem dobjuk ki, mert majd ebből készítjük el az étel mártását.
Töltelékhez a kölest 2,5 szeres mennyiségű vízben puhára pároljuk. Egy fej vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát olajon megfonnyasztunk, majd hozzáadjuk a felkockázott kaliforniai paprikát, és a paradicsomot is majd az egészet jól megpirítjuk. Sóval, borssal és finomra aprított kaporral fűszerezzük. A megpuhult kölest a zöldséges keverékhez adjuk, teszünk hozzá 4 evőkanál rizstejszínt és összekeverjük
A tö karikákat szilikon lappal bélelt tepsire helyezzük, púposan megtöltjük a zöldséges kölessel és mindegyik tetejére elhelyezünk egy-egy szelet sajtot, alá öntünk kb 2-3 dl vizet és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 35-40 perc alatt készre sütjük.
A kapor mártáshoz a tökök kikapart belsejét étolajon elkezdjük pirítani, felöntjük vízzel, fűszerezzük sóval, borssal, csipet cukorral és egy csokor finomra vágott kaporral, majd 10 perc alatt puhára pároljuk. Ezt követően botmixerrel krémesre mixeljük, majd rizstejszínnel vagy tejföllel, ecettel ízesítjük.
Ezzel a mártással kínáljuk a töltött tököt.