20 dkg zöldborsó (mirelit)
20 dkg sárgarépa
35 dkg burgonya
1-2 db alma
1 db citrom leve
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
6 ek majonéz
3 ek tejföl
2.5 dl zöldség alaplé (a töldségek főzőleve)
20 g zselatin (nem tortazselé)
5 db főtt tojás
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük, hideg vízben hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk.
Az apró kockákra vágott sárgarépát, krumplit és a zöldborsót külön-külön, kevés sós vízben puhára főzzük. Rögtön leszűrjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és meglocsoljuk egy citrom levével.
A zöldségeket és az almát egy nagy tálba tesszük.
A majonézt a tejföllel, sóval, borssal elkeverjük. A mártást összekeverjük a zöldségekkel.
2,5 dl zöldséglevesben elkeverjük a zselatint, és folytonos keveréssel kis lángon feloldjuk benne. Félretesszük hűlni.Az őzgerincformát kibéleljük folpack-kal úgy, hogy túlnyúljon a formán minden irányban.
A zselatinos levet hozzákeverjük a majonézes salátához.
A saláta felét elsimítjuk a forma alján és sorban beletesszük a kemény tojásokat. Befedjük a saláta másik felével, és ráhajtjuk a fóliaszéleket minden irányból.
A formát az asztalhoz ütögetjük, hogy egyenletesen kitöltse a saláta.
Hűtőbe tesszük legalább 5 órára, de jobb, ha egy éjszakát tud dermedni.
Másnap a tálalótálra borítjuk, eltávolítjuk róla a fóliát, és tetszés szerint díszítjük.
Tejmentesen, paleo módra így készül a tartármártás