1,2 kg csíkozott marhacomb
10 dkg füstölt szalonna
2 nagy fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
só
bors vagy borsikafű
kakukkfű
2,5 dl sűrített paradicsom
2 dl száraz fehérbor
1 cső csípős zöldpaprika
A puliszkához:
25 dkg kukoricadara
1 liter víz
1 tk só
A füstölt szalonnát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben enyhén megpirítjuk, utána leszűrjük. A sült szalonnát félretesszük. Zsírjában aranysárgára pirítjuk az apróra darabolt hagymát, majd rádobjuk a csíkozott marhahúst, az apróra vágott fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és l addig pároljuk, amíg zsírjára nem pirul. kevés vízzel felöntjük, majd fedő alatt majdnem készre pároljuk, időnként meg-megkeverjük, ha szükséges a vizet pótoljuk, majd kakukkfűvel megszórjuk,, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, és a fehérbort is, készre pároljuk, fedő nélkül, h a felesleges leve elpárologjon.
A puliszkához 1 liter forró vízbe tegyünk 1 teáskanálnyi sót, majd folyamatos kavarás mellett öntsük bele a negyed kiló kukoricadarát. Lassú tűzön addig keverjük, míg be nem sűrűsödik.
A tokányt ízlés szerint a puliszkával, és savanyúsággal tálaljuk.