Jelenlegi hely

Vegan "sajtos" pizza

Vegan "sajtos" pizza
Hozzávalók: 

A tésztához:
20 dkg Miklos Univerzális lisztkeverék
1 mk só
kb 1,5-2 dl víz
fél csomag friss élesztő
A "sajtkrémhez":
10 dkg köles
5 dkg sörélesztőpehely
1 dl rizstejszín
1 tk só
Továbbá:
kb 2 dl sűrített paradicsom
oregánó
bazsalikom
csipet só
A feltéthez:
1 db kisebb cukinni
1 db paradicsom
A tetejére:
sörélesztőpehely

Elkészítés: 

A kölest válogassuk ki, mossuk meg, majd  sós vízben főzzük puhára, itt az a jó, ha nagyon megfő, nem baj ha kissé mászkos lesz. Ha véletlenül van felesleges víz rajta, akkor szűrjük le. Hagyjuk legalább langyosra hűlni majd a sörélesztőpehellyel és a rizstejszínnel keverjük össze, és botmixer segítségével keverjük krémes állagúra, ha szükséges sózzuk meg.
A tésztához a lisztet mérjük adjuk hozzá a sót, az élesztőt kb 1 dl vízben, amihez csipet cukrot is adtunk futtassuk fel (nem mindig szoktam, de ez az élesztő a fagyóban volt, biztosra akartam menni), majd robotgéppel kezdjük el kevertetni, dagasztani, kb 1,5-2 dl víz kell hozzá összesen, de egyszerre sohasem öntöm bele mind a 2 decit (vegyük figyelembe az élesztő felfuttatásához használt vizet is!). Ha jól gyúrható tésztát kaptunk kelesszük meg duplájára (fél óra kb).
Egy tepsik kevés kókuszzsírral kenjünk ki, majd a tésztát tenyerünkkel lapogassuk kerekre (vagy szögletesre), 180 fokra előmelegített sütőben kb 5 percig süssük elő a tésztát, még melegen vágjuk 4-6 szeletre.
Kenjük meg a kis tálkában elkészített fűszeres paradicsommártással, ehhez a sűrített paradicsomot a fűszerekkel összekeverjük.
Majd a szelekre adagoljuk rá a "sajtkrémet" kenjük el, és ízlésesen borítsuk be a vékonyra szelt cukkini karikákkal, és pár szelet paradicsommal adjuk neki egy kis színt.
Tegyük vissza a sütőbe és süssük készre, akkor jó, amikor a tészta külseje kap egy kis színt, illetve a cukkini is megpárolódott (kb 10 perc), vegyük ki a sütőből és tálaláskor szórjuk egy kevés sörélesztőpehellyel.