Jelenlegi hely

Mézeskalács házikó

Hozzávalók: 

A házikóhoz:
30 dkg rizsliszt
17 dkg méz
5 dkg cukor
5 dkg vaj
1 ek cukrozatlan kakaópor
1 tk sütőpor
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 db tojás
A díszítéshez:
20 dkg porcukor
1 db tojásfehérje
1 tk citromlé
Továbbá:
2-3 ek cukor karamellizálva

Elkészítés: 

A mézet a cukorral és a vajjal lábasba tesszük, és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg a cukor elolvad, majd kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást , a lisztet összevegyítjük a sütőporral a kakaóval a mézeskalács fűszerkeverékkel, és a kihűlt mézes részhez gyúrjuk.Fóliába csomagolva 1 órára hűtőben pihentetjük.

Ez idő alatt elkészítjük a sablonokat.

Háztető: 17x10,5 cm (kétszer)

Hosszanti fal: 14x6,5 cm (kétszer)

Homlokzat: 9x6,5 - a tetőrész: 6 cm (kétszer)

Kémény1: 3,5x5 cm (egyszer)

Kémény2: 3,5x3,5 cm (egyszer)

Kémény3: 3,5x2x5 cm (a ferde felületre! kétszer)

A tésztát lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagságra nyújtjuk. A sablonok segítségével kivágjuk a ház részeit.

Sütőlemezre fektetjük,180 fokon kb 10-15 perc alatt megsütjük. Kihűtjük.
Egy kisebb lábasban  cukrot megolvasztjuk, karamellizáljuk (nem baj, ha nem lesz nagyon sötét!). A ház egyik oldalát fogjuk és belemártjuk a forró karamellbe, majd gyorsan hozzáillesztjük a ház következő részét is, így járunk el, míg mind a négy oldal össze nem lesz ragasztva. Időközben jó esély van rá, h a karamell a kis edénykében dobos cukorrá válik, ekkor takaréklángon rámelegítünk, majd folytatjuk a munkát, a tető hosszabbik oldalát is bemártjuk és ragasztjuk, majd a másik tető elemet is, összerakjuk a kéményt is. Közben a cukor, újra és újra melegíthető.

A tojásfehérjéket kissé felverjük, apránként hozzáadjuk az átszitált  porcukrot. Papírtölcsérbe vagy nejlonzacskóba töltjük, aminek a sarkát kivágjuk. Ízlés szerint díszítjük a házikót..

A maradék tésztából fenyőfákat vagy bármilyen karácsonyi motívumot szúrunk ki, és a megmaradt cukormázzal díszíthetjük.
A maradék  karamellből pedig karamellás tej készülhet :D

Kategória: