Jelenlegi hely

Káposztás sztrapacska

Káposztás sztrapacska
Gyönyörű káposztát kaptam, ez készült belőle.
Hozzávalók: 

A káposztás részhez:
2 fej vöröshagyma
fél kg fejeskáposzta
2 ek zsír

bors
1 ek cukor
1 ek ecet vagy almaecet
A galuskához:
1 kg burgonya
4 db tojás
fél kg GM zabpehelyliszt

A tetejére:
kb 20 dkg füstőlt szalonna

 

 

 

Elkészítés: 

Először a párolt  káposztát készítjük el: felkockázzuk a megtisztított hagymákat, gyaluljuk le a káposztát és sózzuk le, hagyjuk állni legalább 15 percig,  majd a serpenyőben felforrósított zsíron lepirítjuk egy kicsit. Megszórjuk a cukorral, magasabbra vesszük a lángot, és alaposan lepirítjuk, hogy a cukor karamellizálódni tudjon. Ízlés szerint sóval, borssal, ecettel tovább ízesítjük.
Elkészítjük a galuskát is:
A burgonyát finomra reszeljük (én robotgéppel reszeltettem le) majd kinyomkodjuk a levét. Sózzuk adjuk  hozzá a tojásokat, a zabpehelylisztet, és összedolgozzuk a tésztát (a klasszikus galuskatésztától kicsit sűrűbbnek kell lenni, érdemes pár galuskával próba főzést végezni, és ha szükséges pár ek  zabpehelyliszttel pótolni). Forrásban lévő sós vízbe kiskanállal vagy galuskaszaggatóval galuskákat szaggatunk, ha a galuskák feljöttek a víz felszínére még pár percig forraljuk, majd leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük.
A szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben zsírjára sütjük, a pörcöket kiszedjük egy szűrőkanállal, félretesszük a tálaláshoz.
Egy nagyobb lábasba tesszük a párolt káposztát, ráöntjük a galuskát, összekeverjük, és rámelegítünk. A félretett pörccel tálaljuk.
A szalonna elhagyásával vegetáriánusoknak is kínálhatjuk.

Kategória: 
Kategória_2: