50 dkg lencse
1 csokor zöldhagyma
2-3 ek mustár
1 kis pohár tejföl
só
bors
babérlevél
A tálaláshoz:
3 db főtt tojás
sárgarépa
A lencsét kiválogatjuk, előző este beáztatjuk, majd sós vízben a babérlevéllel majdnem teljesen puhára főzzük (vigyázzunk rá, hogy semmiképp ne főzzük szét!), kihűtjük.
A zöldhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A virslit megfőzzük és kihűtjük, felkarikázzuk.
A tejföl a mustárral, sóval, borssal összekeverjük. A kihűlt lencsét és a virslit hozzákeverjük. Legalább 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
A főtt tojásokat megpucoljuk, tojásszelővel, felszeleteljük, a répát megtisztítjuk, és vékony csíkokra vágjuk.
Üveg tálba kanalazzuk a salátát, 12 szelet tojással körberakjuk, amiket a megfelelő római számokkal "felcímkézünk" a sárgarépa csíkok segítségével. A tojásokat, egy ecset segítségével, én megkentem egy kevés majonézzel, mielőtt rákerültek volna a római számok, hogy szállítható állapotba kerüljön a saláta. (tökéletesen bírta a szállítást )