A tésztához:
25 dkgrizsliszt
12 dkg méz
1 db tojássárgája
5 dkg vaj vagy Liga
7 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
fél csomag sütőpor
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
csipetnyi só
12 dkg darált mandula (vagy dió)
1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
A díszítéshez:
1 db tojásfehérje
15 dkg porcukor
2 ek citromlé
2 ek cukorgyöngy
5 dkg mandula (vagy dió)
1 kávéskanál piros ételszínezék
A mézet, a cukrot, a vajat és a fűszerkeveréket felmelegítjük addig, amíg a cukor elolvad.
A lisztet a sütőporral, a sóval összekeverjük, hozzáadjuk a kakóport, a darált diót és a tojássárgáját és a kihűlt mézes keverékkel alaposan összedolgozzuk. 1 órát pihentetjük.
Egy kb 28 cm-es kör alakra nyújtjuk ki (tortaformában is lehet), előmelegített 170 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha megsült, még melegen 8 cikkbe vágjuk.
Elkészítjük a cukormázat: a megmaradt tojásfehérjét kissé felverjük, hozzáadjuk a citromlevet és annyi porcukrot, hogy sűrű, de kissé folyós legyen. (A megadott mennyiséghez képest a tojás nagyságától függően 2-5 dkg-mal eltérhet). A máz felét pirosra festjük, a többi marad fehér. (Mindenki kedve, türelme szerint díszítheti, én a sapkákat pirosra festettem, a szakálla, a szeme fehér lett, és a ruhájának a szegélye. A kezei nálam negyed dióból készültek, mandulából még mutatósabb! A gombjai franciadrazséból vannak.)