Jelenlegi hely

Karácsonyi linzertál

Karácsonyi linzertál
2016 decemberi Recettárban megjelent, első hellyel díjazott süteményem. Mindmegette karácsonyi receptverseny: 2. Blaumann késkészlet Putóczki Gáborné Karácsonyi linzertál gluténmentesen
Hozzávalók: 

28 dkg rizsliszt
10 dkg porcukor
10 dkg darált dió
25 dkg vaj/margarin
1 db tojás
Továbbá:
porcukor
baracklekvár

eperlekvár
1 tábla gluténmentes étcsoki
díszítő cukor

különböző kiszúrók

Elkészítés: 
A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal linzer tésztát gyúrunk. Fél órára hűtőbe tesszük, majd 3 részre osztjuk, az első 1/3-ot  kinyújtjuk, cakkos szélű kiszúróval kiszúrjuk, úgy hogy minden másodiknak a közepét pici pogácsa szaggatóval kilyukasztjuk. Sütőlemezre helyezzük.
A második harmadból karácsonyfákat, csillagokat szúrunk ki, úgy, hogy mindnek párja is legyen, sütőlemezre helyezzük, ezeket is.
Az utolsó harmadból, egyforma kis golyókat formázunk, amiket kisodrunk, majd kifli  alakot formázva, sütőlapra helyezzük. Előmelegített 180 fokos sütőben kb 8 perc alatt megsütjük. Ha légkeveréses programot választunk mindkét tepsi linzert egyszerre meg tudjuk sütni.
A linzerkarikát lyukas tetejét porcukorral meghintjük, a karikák alsó felébe kiskanállal barack lekvárt teszünk, majd óvatosan ráhelyezzük, a porcukros tetőt. A csokit vízgőz felett felolvasztjuk, a kiflik végeit belemártjuk, és rácsra helyezzük.  A fenyőket, csillagokat málnalekvárral töltjük össze, majd csokiba mártjuk, rácson lecsepegtetjük. Ízlés szerint cukorgyönggyel tovább díszíthetőek.
Ha a csoki megszilárdult tálra rendezzük, vegyesen a 3 fajta linzert. Ebből a mennyiségből kb 16-20 db sütikénk lesz.A linzereket, napokkal karácsony előtt meg lehet sütni, ha nem félünk, hogy Karácsonyig el is fogy... Hűtést nem igényel!
Kategória: 
Kategória_2: