Jelenlegi hely

Máktorta

Máktorta
Hozzávalók: 

A tésztához: (22cm átmérőjű tortához)
20 dkg nyírfaporcukor vagy porcukor
30 dkg vaj vagy margarin
1,5 dl tej
4 db tojás
15 dkg darált mák
1 cs sütőpor
1 tk fahéj (opcionális)
1 db citrom lereszelt héja
15 dkg rizsliszt
A zseléhez:
20 dkg magozott meggy (fagyasztott is lehet)
5 dkg eritrit vagy cukor
20 g zselatin
1 dl víz
A krémhez:
25 dkg mascarpone
5 dkg eritrit vagy porcukor
1 db citrom leve és lereszelt héja
3 dl Hulala vagy Meggle habalap
20 g zselatin
1 dl víz
A díszítéshez:
2 dl Hulala, vagy Meggle habalap
Továbbá:
GM étcsoki
 

Elkészítés: 

A meggyzseléhez botmixerrel pürésítjük a meggyet, majd hozzáadjuk a zselatint, a cukrot (eritritet) 1 dl vizet és összemelegítjük. Egy 18 cm átmérőjű formát folpack-kal kibélelünk, és beleöntjük a masszát. Hűtőszekrénybe tesszük dermedni.
A tésztához a  puha vajat (margarint) habosra keverjük a cukorral (édesítővel), beledolgozzuk az egész tojásokat a tejet és végül a kimért, liszt-mák-sütőpor keverékét, ízesítsük reszelt citromhéjjal, fahéjjal .Simára keverjük a tésztát, majd egy 22 cm-es sütőpapírral bélelt formába öntjük és előmelegített 160 fokos sütőben kb 50-60 perc alatt készre sütjük. Tűpróba!
A krémhez a mascarponét a cukrot (eritritet), citrom levét és reszelt héját habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felvert habot és az 1 dl vízben felmelegített zselatint is.
A tésztát vízszintesen két lapba  vágjuk, az egyiket visszatesszük a sütőformába és ráhalmozzuk a mascarpone krém felét, majd óvatosan ráborítjuk a zselét, lehúzzuk róla a fóliát, majd a krém másik felét rákenjük, a mákos lappal befedjük.
Hűtőszekrényben dermesztjük egy éjszakát, majd felvert habbal és GM csokival díszítjük.
Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Kategória: 
Kategória_2: