70 dkg darált sertéshús
15 dkg rizs
só, bors, cukor
1 szál zellerlevél
fél l sűrített paradicsom
1 üveg házi lecsó (720ml) lecsó
GM zabpehelyliszt a habaráshoz (Kb 2-3 ek)
A rizst sós vízben félkeményre főzzük, kihűtjük (ha maradt ki előző napról rizsköret itt elhasználható). A darált húst összekeverjük a sóval, borssal, majd a főtt rizst is beledolgozzuk. Alaposan összegyúrjuk. Gombócokat formálunk belőle. Egy lábasban sós vizet forralunk, a gombócokat beletesszük és kb 15 percig főzzük lassú tűzön. Külön edényben elkészítjük a paradicsommártást hozzáadva a lecsót és a zellerlevelet is, Ez utóbbit tálalás előtt kidobjuk. A legvégén megkóstolom, és ízlés szerinti cukorral vagy eritrittel édesítem.
A paradicsom mártáshoz, a sűrített paradicsomot a gombócok főzőlevével hígítom fel, úgy, hogy kb 2-2,5 liter mártás legyen.