30 dkg rizsliszt
2 ek cukor
10 dkg Liga margarin
15 dkg vegyes virágméz
1 tk őrölt fahéj
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk szódabikarbóna
1 db tojás
A díszítéshez: (íróka)
1 tojásfehérje
kb 20 dkg porcukor
A száraz hozzávalókat összevegyítjük. Az olvasztott mézet és az olvasztott vajat hozzáöntjük, majd a felvert tojást és összegyúrjuk, és 3-4 órára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve rizslisztezett munkafelületen átgyúrjuk a tésztát, majd 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Karácsonyi motívumokat szúrunk belőle.
Tepsibe helyezzük a formákat és 180 fokon 8-10 perc alatt megsütjük. Vigyázzunk rá, mert gyorsan megsül. Az írókához a porcukrot és a tojásfehérjét kikeverjük, és egy apró lyukú habzsákba töltjük. Ha teljesen kihűlt a mézeskalács, írókával díszítjük.
Ha ajándékba szánjuk, miután teljesen kihültek, és a máz is megszilárdult, celofánba csomagoljuk.
Amennyiben a fára szeretnék aggatni a méziket, akkor miután kivettük a sütőből, egy kötőtű, vagy hurkapálcika segítségével fúrjunk lyukakar rájuk!