Jelenlegi hely

Töltött tök

Töltött tök
Hozzávalók: 

1 db közepes méretű fözőtök
1 fej vöröshagyma
fél kg pulyka darált hús

bors
30 dkg Trappista sajt
1 db tojás
A kapormártáshoz
1 csokor kapor
5 dkg vaj vagy margari
5 dkg GM zabpehelyliszt
4 dl tej

2  tk ecet
1 tk cukor

 

Elkészítés: 

A megtisztított hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk, fehéredésig kevergetjük, majd fedő alatt kissé megpároljuk, hagyjuk langyosra hülni, majd a sajtból levágunk 8 szeletet, a többit lereszeljük és a húshoz adjuk.
A tököt alaposan megmossuk, egy tiszta kefével, vagy mosógatószivaccsal át is súroljuk a héját, majd a 2 végét levágva, kb 2 cm-es karikákat  vágunk belőle, nekem, 8 szelet lett, ekkor a közepükből a mghházat eltávolítjuk, egy magasfalú tepsibe tesszük a tökkarikákat és a sajtos-húsos töltelékkel megtöltjük azokat, végül a korábban leszelt sajt szeletekkel borítjuk a tetejüket, a tepsibe kb 2 dl vizet öntünk és előmegített 180 fokos sütőben kb fél óra alatt megsütjük.
Kapormártás:
A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a zabpehelylisztet, jól elkeverjük, világosra pirítjuk. A tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük, majd hagyjuk besűrűsödni. Közben ízesítjük sóval, cukorral, ecettel. A megmosott, l kaprot apróra vágjuk, és a mártásba szórjuk.
Ha szükséges még utána ízesítjük.
Rizzsel és kapormártással kínáljuk, a töltött tököt.

Kategória: